Zakup patelni co warto wiedzieć?

Praca w kuchni, a więc przygotowywanie potraw, wymaga odpowiedniego sprzętu kuchennego. Nie sposób obyć się bez klasycznych garnków oraz patelni. W dzisiejszych czasach wielu producentów próbuje przekonać klienta do wyboru ich produktu, a wybór na stronach internetowych sklepów może przyprawić o zawrót głowy. Sklep internetowy oleole.pl przoduje pod względem wyboru różnego rodzaju produktów, w tym również patelni do różnorakich potrzeb. Pełną ofertę w wygodnej formie można przejrzeć na stronie https://www.oleole.pl/patelnie.bhtml. O czym więc warto wiedzieć przed zakupem patelni?
Zasadniczym parametrem, który różni większość patelni jest ich średnica. Wpływa to oczywiście na samą wielkość patelni, a wybór ten powinien zostać podyktowany głównie rozmiarem dostępnych palników. Patelni będziemy zwykle używać na największym palniku w kuchence, więc wybór powinien być względnie prosty. Zanim jednak zdecydujemy się na bardzo dużą patelnię należy też zastanowić się czy będziemy w stanie wykorzystać jej przestrzeń w pełni. Jeśli przygotowujemy dania dla jednej osoby to wcale nie musi to być tak duża patelnia, równie dobrze sprawdzi się ta o niewielkiej średnicy. Natomiast w przypadku zakupu patelni dla czteroosobowej rodziny powinniśmy poszukać tej o rozmiarach od 26 cm.
Miernik nagrzania patelni
Większość sprzedawanych patelni ma w zestawie specjalny miernik, który informuje użytkownika o tym, że patelnia osiągnęła wysoką temperaturę i można przystąpić na przykład do nalania oleju. Ten sam wskaźnik przydatny jest również w momencie w którym patelnia ostygła i można ją bez wyczyścić bez ryzyka poparzenia. Wskaźnik ten pozwala również w efektywny sposób przygotowywać różnego rodzaju dania na patelni jeśli zauważymy, że temperatura osiągnęła swój optymalny stopień to dalsze grzanie może doprowadzić do przypalenia, więc zmniejszamy natężenie ognia.
Oprócz patelni tradycyjnie przystosowanych do smażenia i pieczenia można także znaleźć patelnie zaprojektowane do konkretnych celów. Patelnie zawierające prążkowane dno idealnie nadają się do grilowania. Jak łatwo się domyślić z potrawy w trakcie grilowania wycieka tłuszcz, który gromadzi się w otworach między poszczególnymi prążkami. Pozbycie się tłuszczu z potrawy sprzyja jego poprawnemu wysmażeniu. Na półkach sklepowych znajdziemy również patelnię do naleśników, którą można poznać po tym, że jej ścianki nie są wcale wysokie, a grubość dna niewielka. Dzięki temu łatwiej przewrócić naleśnik na drugą stronę w trakcie jego pieczenia.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski