Zakup patelni – co warto wiedzieć?

Praca w kuchni, a więc przygotowywanie potraw, wymaga odpowiedniego sprzętu kuchennego. Nie sposób obyć się bez klasycznych garnków oraz patelni. W dzisiejszych czasach wielu producentów próbuje przekonać klienta do wyboru ich produktu, a wybór na stronach internetowych sklepów może przyprawić o zawrót głowy. Sklep internetowy oleole.pl przoduje pod względem wyboru różnego rodzaju produktów, w tym również patelni do różnorakich potrzeb. Pełną ofertę w wygodnej formie można przejrzeć na stronie https://www.oleole.pl/patelnie.bhtml. O czym więc warto wiedzieć przed zakupem patelni?

Średnica patelni

Zasadniczym parametrem, który różni większość patelni jest ich średnica. Wpływa to oczywiście na samą wielkość patelni, a wybór ten powinien zostać podyktowany głównie rozmiarem dostępnych palników. Patelni będziemy zwykle używać na największym palniku w kuchence, więc wybór powinien być względnie prosty. Zanim jednak zdecydujemy się na bardzo dużą patelnię należy też zastanowić się czy będziemy w stanie wykorzystać jej przestrzeń w pełni. Jeśli przygotowujemy dania dla jednej osoby to wcale nie musi to być tak duża patelnia, równie dobrze sprawdzi się ta o niewielkiej średnicy. Natomiast w przypadku zakupu patelni dla czteroosobowej rodziny powinniśmy poszukać tej o rozmiarach od 26 cm.

Miernik nagrzania patelni

Większość sprzedawanych patelni ma w zestawie specjalny miernik, który informuje użytkownika o tym, że patelnia osiągnęła wysoką temperaturę i można przystąpić na przykład do nalania oleju. Ten sam wskaźnik przydatny jest również w momencie w którym patelnia ostygła i można ją bez wyczyścić bez ryzyka poparzenia. Wskaźnik ten pozwala również w efektywny sposób przygotowywać różnego rodzaju dania na patelni – jeśli zauważymy, że temperatura osiągnęła swój optymalny stopień to dalsze grzanie może doprowadzić do przypalenia, więc zmniejszamy natężenie ognia.

Rodzaj patelni

Oprócz patelni tradycyjnie przystosowanych do smażenia i pieczenia można także znaleźć patelnie zaprojektowane do konkretnych celów. Patelnie zawierające prążkowane dno idealnie nadają się do grilowania. Jak łatwo się domyślić z potrawy w trakcie grilowania wycieka tłuszcz, który gromadzi się w otworach między poszczególnymi prążkami. Pozbycie się tłuszczu z potrawy sprzyja jego poprawnemu wysmażeniu. Na półkach sklepowych znajdziemy również patelnię do naleśników, którą można poznać po tym, że jej ścianki nie są wcale wysokie, a grubość dna niewielka. Dzięki temu łatwiej przewrócić naleśnik na drugą stronę w trakcie jego pieczenia.