Sushi jako tradycyjna potrawa kuchni japońskiej

W Japonii oraz innych krajach azjatyckich tradycyjnymi potrawami są dania rybne oraz te, których głównym składnikiem są owoce morza. Jako że kuchnia japońska osiąga coraz większą popularność w krajach europejskich, poniżej przedstawiamy jej krótką charakterystykę.
Tradycja kulinarna w Kraju Kwitnącej Wiśni
Głównymi składnikami potraw charakterystycznych dla kuchni japońskiej są warzywa, ryby i owoce morza. Unikanie tłustych i kalorycznych produktów spożywczych przez Japończyków sprawia z kolei, że ich Japończyków jest lekkostrawna, pozbawiona szkodliwego dla zdrowia tłuszczu i wysoce zbilansowana. Choć w krajach zachodnich coraz większą popularnością cieszą się japońskie potrawy takie, jak chirashi, sashimi, ramen, tempera czy matcha, klasycznym na gruncie europejskim smakiem jest znane od lat sushi.
Sushi w sztuce kulinarnej Japonii
Na tradycyjne, japońskie sushi składają się plastry świeżej, surowej ryby, które zostają wymieszane, ułożone warstwami lub zwinięte w rolkę ze specjalnie przygotowanym do tej potrawy ryżem. Do przyrządzenia sushi wykorzystuje się mięso ryb morskich lub słodkowodnych (np. tuńczyka, łososia, serioli lub lucjana czerownego) i owoców morza (m.in. krewetek czy kalmarów). Obowiązkowym składnikiem sushi jest także kleisty, zaprawiony octem ryż, na którym układa się rybę lub ją w niego zawija. Wewnątrz sushi znaleźć można także warzywa np. pędy bambusa, paprykę, ogórka lub awokado. Zewnętrzną warstwę dania stanowią z kolei często tzw. nori, czyli algi morskie. Gotowe sushi podaje się z dodatkiem ziaren białego lub czarnego sezamu, sosem sojowym, chrzanem wasabi, imbirem lub rzodkwią daikon. W zależności od rodzaju składników użytych do przygotowania sushi oraz ich proporcji wyróżnia się kilka jego odmian. Do najpopularniejszych gatunków sushi należą: nigiri, hoso-maki, futo-maki oraz ura-maki.
Najpopularniejsze odmiany sushi
Nigiri to najprostszy w przygotowaniu rodzaj sushi. Przybiera ono postać prostopadłościanu, uformowanego z kleistego ryżu z dodatkiem octu. Na tak uformowanych kawałkach układa się dowolną rybę lub owoce morza, np. krewetki.
Bardziej skomplikowaną odmianą sushi jest hoso-maki. Od nigiri odróżnia je to, iż stanowi ono formę owiniętą w nori. Oprócz alg morskich na zewnątrz w środku znaleźć można w nim również świeże pędy bambusa lub kawałki warzyw, np. ogórka. Jeśli sushi jest większych rozmiarów niż te zbliżone do wyglądu tradycyjnego nigiri, przybiera nazwę futo-maki.
Zmodyfikowaną wersją japońskiego maki stanowi także ura-maki. Jest ona o tyle ciekawa, iż jej charakterystyczną cechą jest odwrotna kolejność przyrządzania. Sushi tego rodzaju przygotowywane jest podobnie jak inne tego typu dania na bambusowej macie, jednak najpierw układa się na niej ryż i algi morskie, a później pozostałe składniki. Efektem uzyskanym po zrolowaniu maty jest rolka sushi, której zewnętrzną warstwę stanowią nie wodorosty, a kleisty ryż. Gotowe ura-maki obtacza się ponadto w ziarnach sezamu.
Sushi w Warszawie, czyli jak Polacy pokochali sushi?
Jak pokazują dane statystyczne coraz częściej sięgamy po specjały kuchni japońskiej, a liczba lokali gastronomicznych, w tym właśnie sushi w Warszawie, w Polsce znacząco wzrasta. Najwięcej sushi barów i japońskich restauracji znajduje się w Warszawie do 2010 roku w stolicy odnotowano bowiem powstanie blisko 300 tego typu miejsc (Y. Shibata, 2016). Dane te jednoznacznie wskazują, iż Polacy pokochali sushi i cenią jego walory smakowe.
Źródło: Y. Shibata, Konsumpcja globalnej kultury japońskiej we współczesnej Polsce, w: Przemiany kulturowe we współczesnej Polsce. Ramy, właściwości, epizody, pod red. J. Kurczewskiej, Warszawa 2016.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski